Lauman järjestys

Olen päässyt todistamaan jo useampia muutoksia lauman kokoonpanossa. Uuden hevosen liittyminen laumaan on aina jännittävä hetki. Yleensä menee muutama päivä, että lauman järjestys on päätetty ja kaikki ovat rauhoittuneet. Joskus järjestys on selvä heti ensikohtaamisesta, kuten silloin kun Iitu muutti minulle Simon seurauksi. Päästettiin tarhaan, jolloin haistelivat toisiaan, kuului yksi vinkaisu ja siitä lähtien ovat olleet kuin paita ja peppu. 

Simo on lempeä johtaja. Simon ei tarvitse juuri komentaa tai potkia, yleensä pelkkä läsnäolo saa toisen siirtymään tai sitten korvien luimistus. Simo huolehtii aina lauman heikoimmasta, pitää sille seuraa, rapsuttelee ja antaa syödä samalta heinäkasalta. Simo toimii myös erotuomarina lauman riitapukareiden välissä ja pitää tarkoituksella tappelijat erossa toisistaan. Hiljainen kunnioitus vallitsee lauman keskuudessa jo toiset väistävät Simon edestä.

Joulun aika oli aika raskasta kun Blenda tuli. Iitu ja Blenda tappelivat jatkuvasti ja Simo joutuikin keskittymään paljon siihen, että piti tammat erossa toisistaan. Tiistaina oli ensimmäistä kertaa rauha maassa ja Iitu ja Blenda jopa söivät samasta heinälaatikosta. Kai ne totes, että ei tuo ole täältä poiskaan lähtemässä, niin paras vaan tulla juttuun. Tiistaina kaikki kolme olivat myös ensimmäistä kertaa samaan aikaan sisällä. Blenda ei ole aiemmin uskaltanut tulla sisälle asti, joten hoitotilanteissa olen jättänyt tallin ja pihaton välisen oven auki, jolloin Blenda on päässyt hengailemaan oviaukkoon ja seurailemaan hommia.

Ollaan myös käyty pari kertaa lenkillä Simon ja Iitun kanssa niin, että Blenda on jäänyt yksin siksi aikaa ja ihan hienosti on tuntunut pärjäävän. Hirnuu iloisesti kun tullaan takaisin pihaan lenkin jälkeen. Eilen päästin porukan jaloittelemaan laitumelle ja Blenda oli varsin tohkeissaan ja innoistuikin kirmailemaan edes takas.

Ihan luottavaisin mielin olen nyt. Vuoden vaihde vähän jännittää, että miten tämä kokoonpano suhtautuu ilotulitteisiin, mutta jäänee nähtäväksi.

Paita&peppu samalla vesikupilla


Kaikki ekaa kertaa samaan aikaan tallissa puunattavana

Jäisellä laitumella. Simo tyttöjen välissä.


Kommentit

Suositut tekstit